Laserontharing.be

Laserontharing versus elektrische epilatie

Elektrische epilatie

Epilatie is een zeer oude methode om haren te verwijderen. Vrij nieuw is elektrische epilatie voor permanente ontharing. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een naald, die langs het haar in het haarzakje wordt gestoken. Door het geven van een stroomstootje wordt warmte toegevoegd en wordt het haar met wortel en al verhit en op die manier vernietigd.

Nadelen van elektrische epilatie :

  • Het duurt lang
  • Voor het ontharen van een groter oppervlakte (Bv. Rug, borst) is elektrische epilatie minder geschikt.
  • Het is een pijnlijke methode, zeker op gevoelige plaatsen van het lichaam

Pijn vermijden? Kies voor laserontharing!

Methoden elektrische epilatie:

Elektrische epilatie kent vier methoden: diathermie, blend, flash en body

Elektrische epilatie – Diathermie

Bij de diathermie methode wordt gewerkt met hoogfrequente wisselstroom. Het verwijderen van één haartje neemt drie tot vijf seconden in beslag. De therapeut brengt een naaldje langs de haarschacht de haarfollikel in tot aan de bodem. Er ontstaat aan het puntje van de naald een grote stroomdichtheid die hitte opwekt. Daarvoor is echter weefsel nodig (de naald blijft koud buiten het weefsel bij stroomdoorgang). De eiwitten van de haarwortel worden gecoaguleerd, maar ook de bloedeiwitten in de haarvaten die de haarpapil van voedsel voorzien. Zo kan er na het vernietigen van de haarwortel geen nieuwe haar worden gemaakt.

Nadeel : Deze vorm van elektrische epilatie kan zeer pijnlijk zijn!

Elektrische epilatie – Blend

De blendmethode werkt met zowel gelijkstroom als hoogfrequente wisselstroom. Deze vorm van epilatie is gebaseerd op elektrolyse. De hoogfrequente wisselstroom dient als katalysator om het proces te versnellen. Bij elektrolyse werkt men met loogvorming. Het loog dat aan de naald gevormd wordt, lost de keratine-eiwitten van het haar op. Het haar valt uit en de wand van haarwortel lost geheel of gedeeltelijk op. Ook nabij gelegen haarwortels die indirect met de naaldelektrode zijn bewerkt, worden aangetast Daardoor spreekt men van een indirect effect. De hoogfrequente wisselstroom zorgt bij deze methode niet voor coagulatie, maar zorgt voor aanzienlijke versnelling van het elektrolytisch proces. Er kan met een lagere stroomsterkte gewerkt worden waardoor minder hitte in het weefsel ontstaat. Op die manier wordt de behandeling minder pijnlijk. De kansen op eventuele huidverbrandingen en pigmentverschuivingen worden hierdoor ook kleiner.

Elektrische epilatie – Flash

De flashmethode is ook een diathermie methode die de haren verwijdert met behulp van hoogfrequente wisselstroom. Deze vorm wordt alleen toegepast op heel dik, zwaar gepigmenteerd haar. Het apparaat wordt op de hoogste stand gezet en de haarwortel wordt in een enkele seconde helemaal gecoaguleerd.

Nadeel: Deze methode van elektrische epilatie is zeer pijnlijk!

Elektrische epilatie – Body

Bij de bodymethode gebruikt men, net als bij de blendmethode, zowel gelijkstroom als hoogfrequente wisselstroom. Ook deze methode wordt, net zoals de flashmethode, enkel op heel dik gepigmenteerd haar toegepast. De huid reageert hierop met een korstje en/of rode bultjes. Deze vorm van epileren neemt per haar vier seconden in beslag.

Nadeel : Deze methode van elektrische epilatie is eveneens heel pijnlijk!

Vergelijk ook nog andere ontharingsmethodes